logo

ULANDSFORENINGEN

SVALERNE-FYN

Når det går godt i samgamen er jeg glad

“Når det går godt for sangamen er jeg glad!”

Muthulakshmi

Jeg er 50 år gammel og har boet her i Dhobikanal siden jeg blev gift som 14 årig. Mine forældre var også dhobis. De kom fra et andet område. Jeg flyttede her til mine svigerforældres hus, da jeg blev gift. Jeg var kun gift i 6 år, så giftede min mand sig med en anden kvinde og flyttede til Madurai. Jeg er alene nu. Jeg har aldrig gået i skole, jeg kan heller ikke skrive mit navn. Jeg bruger tommelfingeren, hvis jeg skal underskrive noget. Jeg har arbejdet meget for at forsørge mig selv. I nogle år arbejdede jeg også som opvasker på et hotel. Jeg har også været præst i templet her, men ikke det sidste år. Jeg er gammel nu. Jeg får nu 150 rupees fra regeringen om måneden og 4 kg ris. Naboerne giver mig lidt penge, hvis de har nogle, de kan undvære.

Hvad er den største begivenhed i dit liv?

Jeg har ikke oplevet meget rart i mit liv. Det værste der skete, var at mine 3 børn døde og at min mand forl od mig.

Hvad gør dig glad?

I mit eget liv har jeg ikke meget at glædes over fordi jeg er alene så andres glæde er min glæde. Sangamens udvikling er min største glæde. Når det går godt for sangamen, er jeg glad.

Hvad gør dig ked af det eller vred?

Når nogle her i området dør, bliver jeg ked af det. Hvis der sker naboerne noget dårligt, føler jeg også at det sker for mig og jeg bliver ked af det. Jeg er bekymret over min fremtid, at der ikke er nogen, der kan tage sig af mig.

Hvad er din drøm for fremtiden?

Jeg tror på skæbnen og lader det komme, der skal komme. Jeg har ikke nogle drømme tilbage for mit eget liv.

Hvad er din drøm for sangamen?

Jeg vil gerne have, at den får mere styrke, at der kommer flere medlemmer og at vi får mulighed for at hjælpe flere mennesker. Jeg håber, at vi bliver bedre i stand til at kæmpe for vores rettigheder og at vi får mulighed for at opspare flere penge til vores lånefond. Det er ofte mig, der går til myndighederne med vores krav. Jeg vil gerne gå forrest i kampen for at hjælpe kvinderne her i området.